Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Mivel jár az élettársi kapcsolat?

2023. március 23. 12:53 - Zoli530

Statisztikai felmérésének eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a magyarok körében számos tévhit él az élettársak tulajdonjogával kapcsolatban. Csak minden ötödik tudott arról, hogy az élettársak jogosultak családi pótlékra, és több mint 60%-uk nem tudta, hogy csak házastársak köthetnek közös végrendeletet. Vessünk egy pillantást az eredményekre.

Az együtt élő pár automatikusan élettársnak számít?

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok mindössze 46 százaléka volt tisztában azzal, hogy a polgári élettársi kapcsolatban élni nem kell semmilyen papír, hiszen ez a fajta unió pusztán úgy jön létre, hogy két nem házasodó ember között érzelmi és gazdasági kötelék van. 27 %-uk tévesen állította, hogy az élettársi kapcsolat felvételhez több kell, mint az élettársi anyakönyvi bejegyzés, 15 % pedig úgy gondolta, hogy az együttélési szándék közlése után be kell jelentkeznie a közjegyzői irodába.

Egy pár élhet kötetlen kapcsolat, de nincs hivatalos dokumentum, amely igazolná, hogy élettársi kapcsolatban élnek. Ezt nekik is fel kell mutatni bizonyos családi juttatások megszerzéséhez. Az emberek 12 százaléka gondolta tévesen, hogy csak öt év közös életnek vagy egy közös gyermek születésének kell történnie.

Írhatnak közös végrendeletet az élettársak?

A válaszadók több mint fele (65 százalék) tévesen gondolja, hogy a házastársaknak bírósági végrendelet alapján is lehetőségük van a pénzügyi vagyonok egy részén kívül más ingatlan vagyontárgy révén is bevonni azt, aki például javukra írta ki az okiratot. 

Az élettársak jogosultak családtámogatásra?

Hazánkban ötből több mint négyen tudta helyesen beazonosítani, hogy a nem házas élettársak jogosultak családi pótlékra, de még mindig vannak olyan állami támogatások, amelyeknél igazolni kell kapcsolatukat. 31 százalék gondolta tévesen, hogy ha az anya és az apa együtt él gyermekével, akkor minden támogatás automatikusan megilleti a családját. 22 százalék azt is tévesen gondolta, hogy csak házaspárok jogosultak gyermekvállalási segélyre, további 22 % pedig úgy vélte, hogy csak a házastárstól lehet családi pótlékot igényelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr9518078604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása