Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

A terhes vitaminokról és a babavárásról

2024. április 24. 13:32 - Zoli530

pregnancy.png

Az életben az egyik leggyönyörűbb időszak egy nő számára a babavárás. Hiába jár sokszor rosszulléttel és a hónapok előrehaladtával egyre kevésbé komfortossá, de ez a csodálatos folyamat, az édesanya szervezetét igencsak megterheli és megváltoztatja. A várandósság előtt érdemes elkezdeni szervezetünket a hiányzó vitaminokkal pótolni és erősíteni, mely hozzájárulhat a fogantatás elősegítéséhez.

A terhes vitaminok legfőbb célja, hogy az édesanya és a magzat egészségét, immunrendszerét és szervrendszerét támogassa. Ha nem termel a szervezetünk elegendő ásványi anyagot vagy szerves vegyületet, akkor nagyobb az esélye rendellenességek kialakulásának a babánál, ilyen például a velőcső záródási zavar. Ezeket segítenek megelőzni a vitamin készítmények.

Bizonyos vitaminok már a várandósság előtt is szedhetők. Ezek általában növelik a fogantatás esélyét és csökkentik a koraszülés és a kis születési súly kockázatát is. A vitaminok biztosítják a várandós nők és a magzat számára az optimális hátteret a fejlődéshez. 

A legtöbb babaváró vitamin tartalmaz folsavat, D-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, A-vitamint, B-vitaminokat, vasat, cinket, magnéziumot, mangánt, szelént, jódot és omega zsírsavakat. Ezek mind hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez az anyaméhben. Mai napig kering egy téveszme, miszerint a terhes vitaminok elhízáshoz vezetnek. Ez nem helytálló, mert a túlzott szénhidrátbevitel tehet erről elsősorban, vagy a terhesség alkalmával létrejött inzulinrezisztencia.

A vitaminok kiválasztásához érdemes konzultálni házi orvosunkkal vagy kezelő orvosunkkal, illetve vérvételi eredmény alapján célirányosan pótolni a hiányzó vitaminokat szervezetünk részére.

A fent megjelölt babaváró vitamin rengeteg hasznos vitamint tartalmaz. Ilyen például az A-vitamin a, ami a normál látás fenntartásával járul hozzá a baba egészségéhez, emellett a fogak, a fogíny és a nyálkahártya egészségéhez. Sejtvédő antioxidáns, bőr és haj erősítő, szépítő hatékonysággal is bír. A D-vitamin elősegíti az egészséges csontozatot és fogazatot, emellett a normál izomműködésben is kiemelkedően fontos szerepet játszik. A K-vitamin védi a szívet és az érrendszert, emellett serkenti a megfelelő működését. Az E-vitamin segít a stressz elleni védelemben, kedvező hatással van a szívre, érrendszerre és a vérnyomásra egyaránt. Emellett a hajat és a bőrt is fiatalítja. A vitaminban C-vitamin is megtalálható, ami kifejezetten fontos az immunrendszer számára. A B vitaminok széles skálája is megtalálható ebben a készítményben, amely az immunrendszer normál működését segíti elő. A vitaminokból általában napi 1 db kapszulát kell bevenni. 

Ha babatervezés előtt állunk készítsük fel és segítsük szervezetünket a megfelelő “otthon” kialakítása érdekében, hiszen a magzat 9 hónapig fog ott lakni. Ha már várandósként olvasod ezeket a sorokat, akkor ne feletkezz meg a megfelelő vitamin pótlásról, mert a terhesség első trimeszterében a legvédtelenebb a magzat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218388903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása