Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Tippek a klíma használata és üzemeltetése kapcsán

2019. január 11. 18:00 - Doz

klimaberendezes.jpg

Némileg off-topic dolognak tűnhet a klíma használata kapcsán cikket írni ilyen szép havas téli időben. Pedig nem az. A klasszikus megoldások mellett egyre többen vásárolnak a téli szezonra felkészített, gazdaságos fűtési lehetőséget kínáló klímaberendezést. 

Az éves karbantartás fontossága, a hanyagság következményei

Amikor a klímaberendezés hűti a szoba levegőjét, pára csapódik le a készülékre. A nyirkos, nedves környezet pedig kimondottan kellemes élőhelyet jelent rengeteg kórokozó, illetve a penészgomba számára. Ha a klíma nincs megfelelően kitisztítva és fertőtlenítve, ezek a kórokozók a használat során a légtérbe kerülhetnek és súlyos egészségügyi problémákat, például légionárius-betegséget okozhatnak. 

Tisztíttassa ki készülékét szakemberrel minden évben legalább egyszer! Erre az ajánlott időpont a használati szezon előtti időszak.

Fűtés klímával, kompenzálás szigeteléssel

A klímával való fűtés ellen gyakran hozzák fel a súlyos villanyszámlát, ezt a problémát pedig két módon lehet enyhíteni. Az első az épület szigetelésének rendbehozása, ami a hűtés és fűtés terén is sokat segíthet (nyilván a megfelelő időszakokban). A második a megfelelő készülék kiválasztása: elég sok klímaberendezés tud fűteni, azonban kevés készül konkrétan erre a célra. Amit biztos érdemes figyelembe venni: SEER és SCOP mutató, teljesítmény, védelem megléte a téli körülmények kapcsán és a legalacsonyabb hőmérséklet, amelynél még képes az eszköz gazdaságosan működni. (A link egy klímafűtéses útmutató cikkre vezet.)

Tévhit a légcseréről

A klímaberendezés hőt szállít és nem levegőt. Szellőztetés nélkül a tökéletes hőmérséklet ellenére sem lesz kellemesebb a helyiség a csökkenő oxigénszint miatt. A páraszint beállításához használjon páramentesítőt, vagy párásítót!

Fáj a feje

A klímaberendezés zúg, ez a monoton zaj pedig fejfájást okozhat. Ez tulajdonképpen a fűtésnél feltűnőbb dolog, hiszen a klasszikus rendszerek javarészt zajtalanná tehetők. Mielőtt készüléket választ, nézzen utána a zajszintjének, ha teheti, próbálja ki és tervezzen egy kicsit túl! A maximális "fordulatszámon" üzemeltetett berendezés elég hangos tud lenni.

Légáram és hőmérséklet

Hűtés esetén a kintinél legfeljebb 5-8 fokos hőmérsékletet állítson be! A berendezés helyének megtervezésekor ügyeljen a levegő áramlásának útjára is. A készülék használata közben kerülje el az általa okozott hideg légáramot!

Ha megfogadja ezeket a tanácsokat, elkerülheti az izületi panaszokat, a meghűlést és a levertséget. Ügyeljen embertársai egészségére is!

Kép: [link]

Szólj hozzá!
Címkék: klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514554476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása