Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

A hátfájás ellen hogyan védekezel?

2018. november 19. 18:55 - Doz

ulomunka.jpg

Négy informatikus, egy kérdés. Következő cikkünkben az ülőmunkával járó hátfájás elleni harci stratégiáinkról beszélünk. 

Rutinba építve

Z#1Az egész napos ülő munkát lehetőség szerint elkerülöm és legalább 1-1,5 óránként felállok az asztaltól egy kis időre. Ilyenkor sétálok, vagy tornázok egy kicsit. Fontos emellett a megfelelő vízmennyiség is, mivel rugalmasabbak az izmok és porcok ha jól hidratáltak.

A kettőt összekötve kikényszerítem a sétát azzal, hogy szándékosan távol tartom az ivóvizet a munkaállomástól, így muszáj ivás előtt-után egy rövid sétát is beiktatnom.

Teknős gyakorlat a hátfájás ellen

S: Minden reggel (és időnként napközben is), végzek egy gyakorlatot már évek óta. A gyakorlatot Dr. Stephen T. Chang: Az öngyógyítás teljes rendszere című könyvében olvastam néhány éve, és ott teknős gyakorlatnak nevezi a szerző. 

A lényege, hogy le kell ülni egy székre vagy az ágy szélére. Kis terpesz, és előre kell engedni a felsőtestet, lényegében lógni kell. Ebben a helyzetben pedig a a nyak óvatos balra-jobbra mozgatásával folyamatosan nyújtani. 

Egyszerű gyakorlat, jó a hátfájás ellen, de óvatosan kezelendő, nem szabad túlzásba vinni.

Rendezett káosz és gerinctorna gyakorlatok

Z#2: Az összes létező ülőmunkával kapcsolatos hibát elkövettem az elmúlt 10-15 évben, ez sajnos meg is látszik a derekam állapotán. Körülbelül másfél, két éve tudatosabb vagyok a témával kapcsolatban:

  • rendszeresen tartok mozgással járó szüneteket,
  • folyamatosan iszok,
  • rendszeres sport, torna,
  • tömbösítem a munkavégzést és kerülöm a maratoni ücsörgéseket.

Sajnos most éppen kijött egy problémám, ami miatt ideiglenesen le vagyok tiltva a mozgásról. Ha javul a helyzet, akkor valószínűleg gerinctorna gyakorlatok következnek, mint amiket például ezekben a videókban is lehet találni. 

A rutin megtörése és a séta

M: Gyakran felállok a munkaállomástól és tüntetőleg más feladatot végzek el, mint ami a munkához köthető. Emiatt nem csak szellemileg, hanem fizikailag is igyekszem karban tartani magam. Feleségemmel igyekszünk minden napra egy sétát beütemezni, ezzel tovább növelve a fizikai állapotom megóvására tett lépéseket. Időnként, véletlenszerűen egyszerű tornagyakorlatokat végzek.

---

A kép forrása: [link]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr3114381720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása