Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Mit kell tudnunk a kéztő alagút szindrómáról?

2022. augusztus 01. 11:19 - Zoli530

A számítógépek használata nőtt, és ezzel együtt az ízületi/izomfájdalmak száma is. A gyakori egér- és billentyűzethasználat kéz- és csuklófájdalmat okozhat.

De mi is pontosan az alagút szindróma?

Az alagút szindróma kifejezés minden olyan állapotra utal, amely az idegszövet környező területét üregek, csatornák vagy átjárók hálózatán belül összenyomja. Ezt a kompressziót egy porckorongsérv okozza, amely egy mögöttes ideggyökérre nyomódik. Az ilyen összenyomás súlyos és állandó fájdalomhoz, valamint egyéb tünetekhez vezet, mint például az érintett végtag izomgyengesége és zsibbadása, valamint funkcióvesztés.

A kéztőalagút szindróma

A kéztőalagút szindróma egy olyan betegség, amelyet a csukló középső idegének összenyomódása okoz. Ennek az idegösszenyomódásnak a leggyakoribb oka a karkötő vagy az óra duzzanata. Ez az állapot testünk és életmódunk nem megfelelő kontrollja miatt alakul ki, mint például a statikus testtartás és a kéz túlzott igénybevétele, így az idős korosztályt gyakrabban érinti. 

A kéztőalagút szindróma akkor alakul ki, amikor a középső ideg, amely a csukló alagútján halad keresztül, és a karhoz kapcsolódik, összenyomódik. A fáradtság és fájdalom által érintett ujjakat és kezet érinti. 

Ezekkel a tünetekkel párosul:

A gyűrűsujjat és a középső ujjat gyakran érinti a kéztőalagút szindróma. A csuklófájdalom és a negyedik és ötödik ujj zsibbadása vagy bizsergése a kéztőalagút szindróma korai tünetei. Az ilyen tünetek általában éjszaka vagy ismétlődő feladatok végzésekor jelentkeznek – különösen, ha a kezek kemény felületen nyugszanak –, mivel ez nyomást gyakorolhat a kéz idegeire.

Így előzhető meg:

Védje a csuklóját érő károsodástól egy olyan billentyűzet használatával, amely megfelelő szögben van elrendezve, hogy csökkenjen a csuklóját és az alkarját érő kényelmetlen pozíció. Az asztali tartó semleges helyzetbe helyezi, és lehetővé teszi, hogy a csuklóját egyenesen tartsa gépelés közben. Ez csökkenti az ismétlődő feszültséget a gépelés vagy a számítógépes egérrel végzett munka során. 

A kezelés

A kéztőalagút szindróma kezelésének a gyulladás és duzzanat csökkentésére, a fájdalom csökkentésére kell irányulnia. Gyulladáscsökkentő szerek kézbe adott helyi injekciója gyors fájdalomcsillapítást biztosíthat a kéztőalagút környékén. A hosszú távú fájdalomcsillapítás, a kiújulás megelőzése fizioterápiás technikákat és gyakorlatokat alkalmazhat otthon, a noninvazív műtétek közé tartoznak azok, amelyek bizonyos esetekben nem mindig szükségesek

Szólj hozzá!
Címkék: gerincbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr9917895211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása