Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Kérdések és válaszok klímaföldjéről

2019. december 10. 17:28 - Doz

A klíma tök jó dolog. Segít túlélni a nyári kánikulát, a megfelelő készülék pedig még akár a fűtésbe is be tud segíteni télen. Sőt, a vállalkozó szellemű tulajdonosok közül sokan már rá is bízzák teljesen ezt a feladatot. Most néhány gyakrabban felmerülő kérdésre adunk választ.

Hogyan használjuk a klímát?

Jópár cikket írtam már a témában, amit egész jól fogadott az olvasóközönség, de a használattal kapcsolatos írásaimat mindig lehúztam. Hát mit vétettem én? Tehát:

  • Hűtéskor a kinti hőmérsékletnél legfeljebb 5-8 fokkal alacsonyabb értéket adj meg. A hideg nem tesz jót az izületeidnek, hangulatodnak, megfázol, ráadásul rendesen megszivatod azokat, akik belépnek a helyiségbe.
  • Ne állj a légáram alá/közepébe.
  • Ügyelj a páratartalom beállítására, ne legyen se túl magas, se túl alacsony. Ha túl alacsony, akkor csak jobban izzadsz, kiszárad a torkod, meg a komplett szervezeted is.

 

Mi a split klíma?

Két, vagy több részből álló, rögzített helyű klímaberendezés. A monosplit klíma egy beltéri és egy kültéri, a multisplit klíma több beltéri és egy kültéri egységből áll. Több beltéri egységet akkor szoktak alkalmazni, ha több helyiségben akarnak hőmérsékletet szabályozni.

 

Hogyan működik a klíma?

Vegyük alapul a split klímákat, amelyek leegyszerűsítve a következő részekből állnak:

  • beltéri egység (párologtató), benne egy tekercs,
  • kültéri egység (kondenzátor), benne még egy tekercs,
  • az őket összekötő csövek,
  • kompresszor,
  • szabályzószelep,
  • inverter,
  • hűtőközeg.
  1. A kompresszor keringeti a hűtőközeget a beltéri és a kültéri egység között.
  2. A beltéri egységben, azaz a párologtatóban lévő alacsony nyomású hűtőközeg hőt vesz fel a helyiségből,
  3. A hűtőközeg közben felforrósodik, megnő a nyomása.
  4. A kültéri egységben, a kondenzátorban leadja a hőt.
  5. A kültéri egység tekercsén egy ventilátor mozgatja keresztül a levegőt, hogy segítse a hőcserét.
  6. A szabályzószelep után csökken a hűtőközeg nyomása, gázból folyadék lesz.
  7. Halad tovább a párologtató irányába.
  8. A klímával való fűtés közben megfordul a kör.

 

Mi az inverteres klíma?

Az inverter nevű egység szabályozza a klíma kompresszorának működését.

 

 

Mi a különbség a split és az inverteres klíma között?

Sem a split, sem az inverteres dolog nem kizárólagos; az egyik kialakításra, a másik működési elvre utal. Sőt, igazából az oldalfali klímák közül már mind inverteres manapság.

 

Miért jobb az inverteres klíma?

Az inverteres klíma dinamikus szabályozza a működését, a korábbiak ON/OFF, azaz be- és kikapcsolásos elv alapján működtek. És miért jobb az inverteres klíma?

  • Kevesebb áramot fogyaszt.
  • Alacsonyabb hőmérsékleten is képes üzemelni / fűteni / hatékonyan üzemelni.
  • A folytonos be- és kikapcsolgatás hiánya miatt kevésbé terheli meg az elektromos hálózatot.
  • Stabilabban tartja a hőmérsékletet. (Először jobban hűt/fűt, majd alacsonyabb fordulatszámra áll be és csak fenntartja a kívánt értéket.)

 

Hol helyezzük el a klímát?

A beltéri egységet úgy helyezzük el, hogy a keletkező légáramban útjában ne legyen senki. (Állandóan biztos ne, de alkalmilag se feltétlenül jó mindenkinek.)

A kültéri egység esetén társasháznál érdeklődni kell, hogy a homlokzatra mehet e klíma. Műemlékvédelem esetén más helyet kell neki találni.

 

Ki szerelhet klímát?

Csak megfelelő szakképesítéssel bíró klímaszerelő. Ha klímát vásárolsz, nyilatkoznod is kell arról, hogy szakképzett szerelővel telepítteted a rendszert!

 

Miért csöpög a klíma?

Hűtésnél a beltéri egységnél, fűtésnél a kültéri egységnél lehet csöpögő vízzel találkozni. Előbbinél a klíma lehűti a szoba levegőjét, a lecsapodó pára pedig a készüléken landol. Fűtésnél megfordul a folyamat, értelemszerűen ekkor a kültéri egységnél csapódik le a víz. (Ezért is van szükség a leolvasztás funkcióra, hogy ne jegesedjen el a kültéri egység.) 

 

Miért büdös a klíma?

A páralecsapódás miatt nedves környezet jön létre, ezt szeretik a kórokozók és a penész. Ha büdös a klíma, nem szabad használni, mert a levegőbe küldi ezeket a kórokozókat. Ezért...

 

Hogyan kell klímát tisztítani?

A beltéri egységben található filterek tisztításáról a készülék használati útmutatójában olvashatsz. A beltéri és a kültéri egységet viszont szezon előtt ki kell takarítani, amihez inkább azt javasolnám, hogy hívj szerelőt. (Alapos vegyszeres mosásra és óvatosan tisztításra van szükség!) 

 

Hogyan hozhatok be klímát külföldről?

Rossz ötlet. A beszereléshez kell a telepítési tanúsítvány, egy csomó szabálynak meg kell felelnie a készüléknek, ráadásul az alkatrészellátás / szerelés sem lesz egyszerű vagy olcsó, ha elromlik.

Szólj hozzá!
Címkék: klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215345322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása