Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Az okos otthon előnyei

2019. augusztus 14. 13:11 - Doz

Technofób ismerőseim nagyon élik a mai világot, hiszen lubickolhatnak a clickbait főcímekben és digitális eszközökkel kapcsolatos rémhírekben, összeesküvés elméletekben. A különböző fejlett eszközök viszont nagyon is hasznosak lehetnek egy átlagos, széthajtott halandó számára - főleg az okos otthon koncepciója, ami jól alkalmazva rengeteg formában leegyszerűsítheti életünket.

Az okos otthon - smart home definíciója

Az okos otthon lényegében egy digitális eszközökből álló hálózat, amelynek célja, hogy besegítsen életed rutinszerű feladatainak elvégzésébe. A koncepció fontos részét képezi a központosított, távoli irányítás és ellenőrzés lehetősége is.

Ideális esetben ezek az eszközök még kommunikálni is képesek egymással. Ez azért lehet jó, mert az ütemezés és távvezérlés mellett bizonyos események hatására egész komplex műveletek végrehajtásával is reagálhat az okos otthon. A telefonod a házad közelébe ért? Ideje felkapcsolni a kinti világítást, kinyitni a garázsajtót és bekapcsolni a légkondit...

okos-eszkozok.jpg

 

Otthon automatizálás kontra okos otthon

Azt viszont fontos figyelembe venni, hogy az "otthon automatizálás" és az "okos otthon" nem felcserélhető fogalmak. Az otthon automatizálás keretében is ki lehet alakítani központosított távvezérlést és különböző ütemezéseket, ez a rendszer viszont nem lesz rugalmas.

Már a hetvenes évektől kezdve van a piacon olcsó és felhasználóbarát megoldás, például az X10, ez viszont nem fog tudni komplex műveleteket végrehajtani, a bővíthetősége is limitált, ráadásul az eszközök közti adatmegosztás sem lesz túlságosan összetett. Az X10 például tök jó lámpák, egyszerűbb eszközök vezérlésére, de mondjuk a légkondit nem fogod tudni távolról vezérelni vele az okostelefonoddal.

 

Ezért hasznos az okos otthon

Spórolhatsz vele

A "spórolás" alatt most nem feltétlenül anyagi szempontokra kell gondolnod, hanem az energiára és az időbefektetésre.

Egy jó okosporszívó elég borsos árú lehet, és működésében is lehetnek bizonyos kompromisszumok, viszont amikor a kölykök hatodjára is összeganézzák a konyhát... azért jól fog jönni, ha nem neked kell még egyszer feltakarítani utánuk. De már az is jól jöhet, ha okos konnektorok és villanykörték segítségével csökkented az energiapazarlást.

Ugyanis számos okos eszköz képes a fogyasztásának mérésére is. A statisztikák elemézésével csökkentheted a felesleges energiafelhasználást.

 

Távolról, központosított jelleggel irányíthatod eszközeid

A neten keresztül történő, okostelefonnal irányítható okos otthon a kényelem mellett biztonságérzetet ad.

...már ha megfelelően vannak karbantartva az eszközök, de ez más téma.

Távolról kikapcsolhatod az elfelejtett eszközöket. Bekapcsolhatod például a légkondit vagy termosztátot, hogy megfelelő legyen a lakás hőmérséklete, mire hazaérsz. Ellenőrizheted a riasztóberendezést, vagy a kamerák felvételeit. Vendég jön? Beütemezhetsz egy plusz takarítást.

És ez csak néhány klisés példa, ami hirtelen eszembe jutott.

okos-otthon.jpg

 

Betegek, idősek

Az okos órák kapcsán az győzött meg, amikor a vérnyomás és pulzusmérő értesítéseiről, illetve az elesésjelző funkciókról olvastam. Néhány héttel később az egyik ismerősöm éppen ilyen szituba került: szívműtétje után okosórát kezdett el hordani, hogy baj esetén az értesítést küldjön a rokonainak.

Nagyon nehéz a folytonos rohanás és húzós munkaidők mellett gondoskodni az idős, vagy rokkantsággal élő családtagokról, barátokról. Egy jól összeállított érzékelőrendszer (akár kamerával) és egy okos óra már rengeteget segíthet a hétköznapok során. 

A hangvezérlés ráadásul egyre több funkció használatát teszi egyszerűbbé.

 

Skálázható, te magad is utána tudsz nézni a dolgoknak

Azt el kell ismernem, hogy a legtöbb okos otthon platformnál elég nagy a katyvasz a termékkínálatot és kompatibilitást tekintve. Az viszont pozitív, hogy nem kell mindjárt milliókkal beszállni egy rendszer kiépítésébe, hanem apró lépésekkel is elkezdheted a témával való ismerkedést.

Aktivitásmérő. Okos villanykörte. Okoskonnektor. Ezek elérhető árú, de hasznos eszközök, amik jó betekintést adnak ebbe a világba.

 

Más dolgokra szánhatod az időt

Mert mennyivel jobb már egy sörrel a kezedben a macskát simogatni az árnyékban, mint porszívózni?

mi-robotporszivo.jpg 

 

Képek: [forrás] [forrás]

4 komment
Címkék: technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015008910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Péter 2019.08.15. 20:23:16

Az okosnak nevezett fűnyíró a sünöket és egyéb kisállatokat is megöli, itt van egy német cikk a témáról: www.lbv.de/ratgeber/lebensraum-garten/was-gar-nicht-geht/rasenroboter/

Egy Hun Hunniából 2019.08.16. 09:31:43

Ha ezek annyira hiánytpótlóak lennének, már majdnem mindenkinek/mindenkinél lennének.
Ehhez képest mosógépe gyakorlatilag mindenkinek van, és már sokaknak mosogató gépe is. De valahogy az okosotthon kütyübuzériája keveseket vonz igazán. És még náluk is inkább a felvágás, sznobéria miatt, mint szükségből.
Ha valaki ráért TV-zni mozizni, akkor a kávéfőzőt/klímát/mosógépet/stb elindítani és kikapcsolni is rá kell érjen. :-D
Elfelejti? Kevesebbet kellene faszbukkozni/instagrammozni/stb hazulról elinduláskor. Aki meg IQlight az meg is érdemli, ha utána aggódhat egész nap. Szerintem.

Zoli530 2019.08.16. 16:27:37

@M. Péter: Köszönöm a tippet és a linket! A cikkben cseréltem ezt a szakaszt.

Egy gyors keresés után úgy látom, hogy itthon nem írtak még erről a témáról, úgyhogy a közeljövőben megpróbálok összehozni róla egy anyagot.

Zoli530 2019.08.16. 16:53:12

@Egy Hun Hunniából: Elég megosztó ez a dolog, mindkét oldalnak igazat lehet adni.

Tényleg sok az elborult luxuscucc, okos vécéülőkék és mindenféle agyrém, a legtöbb ember számára pedig valóban nem létszükség.

Viszont jól is lehet használni ezeket a dolgokat. Egyik ismerősöm például szenzorhálózattal akarja csökkenteni a villanyszámlát, másiknál pedig a két dolgozó szülő és a három gyerek mellett gondolkodnak okosporszívón. Nem váltja ki a teljes nagytakarítást, de az udvarról ki-be rohangáló gyerekek után feltakarít az eszköz, ami azért sokat segít nekik.

Nekem személy szerint az elesésjelzővel ellátott óra az, ami a legszimpatikusabb. Sajnos sok olyan szitu van, amikor életet menthet egy ilyen eszköz.
süti beállítások módosítása