Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Mit gondolsz az okos otthon témájáról?

2019. június 14. 11:26 - Zoli530

Az okos eszközök megkönnyítik hétköznapjainkat, azonban rengeteg tényező van, amire érdemes odafigyelni a használatuk során. A biztonsági problémák, a "túlzott kényelem" és a feleslegesen kidobott összegek elkerülése odafigyelést, tájékozódást kíván a leendő vásárló részéről. Az otthon fejlődését a vásárlói gondolkodásnak is követnie kellene, nem igaz? Következő bejegyzésünkben megint egy cégen belül körbement kérdésre válaszolunk. Fejtsd ki Te is véleményed a kommentek között!

 

okos-eszkozok.jpg

S, menedzsment: a média hogy kezeli majd?

Szeretem az okosotthon gondolatát. Nagyon haladó, viszont aggodalmakra is okot ad. Mi van akkor, ha egy automatizmus veszélyes helyzetet idéz elő? Biztosan lesznek olyan hírek, mint amit az elektromos autóknál látunk. Egy két baleset, amin keresztül a média azonnal a "mesterséges intelligenciát" okolja, pedig ez nem is az.

Az életünket biztosan könnyebbé teszi, hiszen ez a célja. Én örülök neki, ha bizonyos feladatokat, amik ma elveszik az időmet, automata rendszerek veszik át, hiszen több időm jut más fontosabb feladatokra.

 

R, frontend: hasznos, hasznos

Az otthonunk "okosítása" meg tudja könnyíteni az ember életét. Ma már elég sok okos otthon eszköz van a piacon és folyamatosan fejlesztik őket.

Az én életemet a világítás vezérlése, az önálló porszívózás és az időzített kávéfőzés tudná megkönnyíteni. Nagyon jó és kényelmes dolog lenne, ha a telefonomról tudnám vezérelni a lakás világítását. A porszívó mondjuk minden 2. napon kiporszívózná a lakást, így azzal se nekem kellene foglalkoznom. Mire reggel kómásan felkelnék, friss forró kávéval tudnám visszarángatni magamat az élők sorába.

Mi probléma is lehet ezekkel? A gépek lázadása. Ha valaki belép az itthoni hálózatba és a lámpa kapcsolgatásával egy russian rave party-t idéz elő, miközben a porszívóm fel alá szaladgál a lakásban és elállítaná a kávéfőzési ciklusomat.

Az okos otthon téma már régóta foglalkoztat és egyszer ezeket meg fogom valósítani.

 

Z, tartalom: mértékkel

Látom a témában a potenciált, de látom a problémákat is. Az, hogy az eszközeink összedolgoznak azért, hogy optimálisabbak legyenek az otthoni folyamatok vagy műveletek, nagyon jó. A kényelmi rész is tetszik, mert bár alapból eléggé fapados a gondolkodásom, azért egy-egy húzós nap után jól jön, ha mondjuk a porszívó automatikusan elvégzi a takarítást vagy ha elég odanyögnöm egy parancsot a villanykapcsolónak.

Azt már inkább problémának látom, hogy az okos eszközök piacát gyakorlatilag elöntötték a termékek és egyszerűen túl nehéz választani. Melyik ökoszisztéma, milyen szolgáltatások, milyen eszközök legyenek? Az viszont jó, hogy a megfizethető árkategóriában is vannak korrekt minőségű, praktikus készülékek is.

 

N, tartalom: vegyes érzelmek

Vegyes érzelmekkel vagyok ellátva! Az egyik oldal az, hogy vannak olyan eszközök, amik valószínűleg hasznosak az életünkben, lásd okos óra. A másik oldal az, hogy mesterségesen bele lettünk kényszerítve sok okos eszköz használatába, és ez mint egy mókuskerék felőrli az embereket egy idő után... azért dolgozunk sokat, hogy olyan eszközöket vásároljunk amikkel abban segítenek, hogy többet dolgozhassunk. Lehet ez a fejlődés? Nem tudom... majd kiderül!

 

Z, backend: spórolás

Régebben én is úgy gondoltam a ház minden lehetséges részét automatizálni kell, de ma már nem így gondolom. Mostani terveimben az okos ház kimerül egy biztonsági rendszerben amit bárhogyan testre szabhatok, illetve egy szenzorhálózatban amivel spórolhatok a rezsin. Nem érzem fontosnak azt, hogy a redőnyöm, vagy a világítás magától működjön, még akkor sem ha a szabályokat én határozom meg. Ebből talán kivétel lehet, hogy lefekvéskor az esetleg elfelejtett eszközök kapcsoljanak ki maguktól.

 

robot.jpg

kép: [forrás]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr414893994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása