Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Bükfürdő a magyarországi gyógyvizek egyik méltán híres képviselője

2019. február 20. 15:39 - Zoli530

viz.jpg

A kedvező földtani és geotermikus adottságoknak köszönhetően Magyarország világviszonylatban is gazdag termál- és gyógyvizekben. Ennek egyik jelentős képviselője a Nyugat-Dunántúlon található Bükfürdő. De minek is köszönheti a település helyzeti előnyét? Mi a különbség termál- és gyógyvíz között? Milyen szerepet töltenek be a gyógyfürdők napjainkban?

A termálvíz kialakulása

A magyarországi termálvizek kialakulásának földtani magyarázata a következő. A Kárpát-medence alatti földkéreg az átlagos szárazföldi vastagsághoz képest elvékonyodott. A szilárd földkéreg alatt elhelyezkedő forró földköpeny így könnyebben felmelegíti a felsőbb kőzetrétegeket, relatíve magasabb kőzethőmérsékletet eredményezve. Emellett a Kárpát-medencei kőzetrétegek jó vízzáró, illetve vízadó tulajdonságaiknak köszönhetően jelentős rétegvíz-készletekkel rendelkezik a terület. E két tényező egyidejű megléte – a fokozott geotermikus hatás és a jelentős rétegvíz-készlet – teremti meg a termálvíz kialakulásának feltételeit.

Bükfürdő – termálvíz vagy gyógyvíz?

Gyakran találkozunk a kifejezésekkel: termálvíz, hévíz, gyógyvíz. Miként különböztethetjük meg ezeket? A termálvíz és hévíz egymás szinonimái; olyan rétegvizet jelölnek, melynek felszíni hőmérséklete a 30 °C-ot meghaladja. A gyógyvizet ezzel szemben nem a hőmérséklete, hanem fizikai és kémiai tulajdonságai határozzák meg. Szigorú hatósági vizsgálat során állapítják meg, hogy az adott rétegvíz gyógyító hatással bír-e. Mindezek alapján a büki feltörő rétegvíz mindkét feltételnek megfelel: olyan termálvíz, mely a gyógyvíz minősítést is megszerezte.

A gyógyvíz lelőhelyek jelentősége a XXI. században

Fajtájuk szerint a gyógyvizek különböző betegségek kezelésére, illetve megelőzésére alkalmasak. Attól függően tehát, hogy az adott gyógyvíznek milyen fizikai és kémiai tulajdonságai vannak, meghatározott panaszok kezelésére, enyhítésére, illetve prevenciójára szolgálnak. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód megteremtése: az egészséges táplálkozás, a sportolás, a kiegyensúlyozott életvitelre való törekvés.

Emellett jellemző a természetgyógyászat térnyerése, miután egyre nő a kíméletesebb, természetközeli gyógymódok iránti igény. Sokan, ha tehetik, szívesebben választanak olyan terápiát, mely mellékhatások nélkül, az emberi szervezetet nem terhelve fejti ki hatását. E törekvésnek biztosítanak terepet többek között a gyógyfürdők, melyek már kialakult betegségek gyógyítására vagy az egészség fenntartására kínálnak megoldást. Érdemes tehát utánajárni, hogy az egyes gyógyfürdők (mint amilyen Bükfürdő is) vize milyen egészségügyi problémák orvoslására alkalmasak.

Felgyorsult világunkban gyakran túlterheljük magunkat – fizikailag, szellemileg és lelkileg egyaránt. Ez egy idő után a rekreációra való igényünk fokozódását eredményezi, hogy egészségünket megőrizve, jóérzéssel tudjuk megélni a mindennapokat. Manapság már számos lehetőség közül válogathatunk, ha relaxálni, feltöltődni vágyunk. Ezek közül kiváló választás lehet a termál- és/vagy gyógyfürdőzés, mely egyszerre támogatja a testet és az elmét.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr3314635990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása