Salátafüggő

Zöldlét, meg amit akartok

Változás a klímaberendezések telepítési tanúsítványa kapcsán

2019. május 05. 08:00 - Doz

A telepítési tanúsítvány kiadása korábban a képesített klímaszerelő feladata volt. A vevő pedig ezzel bizonyította a forgalmazó irányába, hogy megfelelő szakember fogja beüzemelni a készüléket. 2019. március 15-től kezdve azonban jelentősen leegyszerűsödött a vásárlás folyamata.

A hivatalosan elismert telepítési tanúsítványt funkciója megváltozott: márciustól a vevőnek arról kell büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia, hogy képesített szerelővel fogja beszereltetni a vásárolt légkondicionálóját. A vásárláskor nem kell konkrét szerelőt megnevezni. Ez jelentős változás, hiszen telepítési tanúsítvány felmutatása nélkül a forgalmazó korábban akár vissza is léphetett az eladástól - írja a Klímatipp.hu. Fontos leszögezni, hogy ellenőrzéskor hiba esetén a végfelhasználót büntethetik!

A nyilatkozattal egyszerűbb dolga lesz a vásárlóknak, a döntésnek azonban negatív hatása is lehet. Március 15. előtt a vevőnek a vásárlást megelőzően egyeztetnie kellett a szerelővel, ami egy noname, olcsó berendezés esetén sok később bosszúságot és kiadást előzhetett meg. Az olcsó klímaberendezések gyakran kifutó vagy rossz alkatrészellátottsággal bíró készülékek, amelyek minősége, megbízhatósága és gazdaságossága problémás lehet.

Fontos: ha klímaberendezést vásárol, bizonyosodjon meg a márkájának hátteréről és egyeztessen szakemberrel!

A telepítési tanúsítványt érintő módosítás csak egy a számos új szabályváltozás közül. A teljes listát ide kattintva olvashatja el az NKVH honlapján.

nkvh-valtozas.jpg

Kép: [forrás]

Szólj hozzá!
Címkék: klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://salatafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514795628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása